Λίγα λόγια για το φως

Βασικές έννοιες και μονάδες μέτρησης

Με αυτό το άρθρο εγκαινιάζουμε έναν ακόμα τρόπο επικοινωνίας και ενημέρωσης. Δημιουργήσαμε έναν συνδυασμό άρθρων (blog) & βίντεο (vlog) ο οποίος θα εμπλουτίζεται τακτικά, με σκοπό να μοιραστούμε μαζί σας τόσο τεχνικές πληροφορίες όσο και τεχνική γνώση που πιστεύουμε ότι θα τη βρείτε χρήσιμη, είτε σαν ιδιώτης, είτε σαν επαγγελματίας.

Σε αυτό το πρώτο άρθρο θα μιλήσουμε για το φως, καθώς αφορά και τη βασική δραστηριότητα της εταιρείας μας.

 

Ας αρχίσουμε όμως…

Φως, βρίσκεται παντού γύρω μας, είναι το πρώτο που γνωρίζουμε την στιγμή που γεννιόμαστε, τι ξέρουμε όπως πραγματικά για αυτό;

Φως είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που ανιχνεύεται από το ανθρώπινο μάτι και που εκλαμβάνεται ως αντίληψη (αίσθηση) αυτής.

Συνεπώς είναι το αίτιο της όρασης.

Ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες το φως εκδηλώνει ιδιότητες είτε φωτεινού κύματος, (φωτεινή ακτίνα), είτε δέσμης σωματιδίων, (φωτεινή δέσμη ή δέσμες).

Oι Μονάδες Μέτρησης μιας πηγής φωτός που χρησιμοποιούνται είναι οι παρακάτω:

 • Φωτεινή Ροή (lumen) (lm)
  Με την μονάδα Lumen μετράμε την φωτεινή ροή μιας φωτεινής πηγής, δηλαδή της συνολικής ποσότητας του εκπεμπόμενου ορατού φωτός από μια πηγή.
 • Φωτεινή Ένταση (cd)
  Eίναι το φυσικό μέγεθος μέτρησης φωτεινής ροής ανά κάποια κατεύθυνση. Η φωτεινή πηγή στέλνει φωτεινή ροή παντού, η φωτεινή ένταση μετρά το φως σε μια επιλεγμένη κατεύθυνση.
 • Ένταση φωτισμού (lux)
  Είναι η μονάδα μέτρησης που εξαρτάται από την φωτεινή πηγή τον χώρο και τα χαρακτηριστικά του.
  Η ένταση φωτισμού δεν είναι χαρακτηριστικό της φωτεινής πηγής!
 • Λαμπρότητα (cd/m2)
  είναι το φυσικό μέγεθος μέτρησης του φωτός ανά τη φαινόμενη φωτιστική επιφάνεια. Δηλαδή, Δυο φωτεινές πηγές με την ίδια φωτεινή ένταση αλλά με διαφορετικές διαστάσεις δεν φαίνονται το ίδιο “φωτεινές”, Η πηγή με τη μικρότερη επιφάνεια φαίνεται πιο “φωτεινή”
 • Θερμοκρασία Χρώματος (K)
  Η θερμοκρασία χρώματος χαρακτηρίζει το χρώμα του ορατού φάσματος μιας πηγής φωτός.
  Θερμοκρασία χρώματος μιας πηγής φωτός, είναι η θερμοκρασία ενός ιδανικού θερμαντικού μαύρου σώματος, που εκπέμπει φως ενός χρώματος συγκρίσιμου με αυτό της πηγής φωτός.
  Εκφράζεται σε Kelvin , χρησιμοποιώντας το σύμβολο “Κ”, μονάδα μέτρησης για την απόλυτη θερμοκρασία.
  Όπως παρατηρούμε, στην εικόνα 1, όταν είμαστε κοντά στα 2.000Κ είναι πιο «θερμό» το χρώμα αντίστοιχο με το φως ενός κεριού ή ενός ηλιοβασιλέματος και στην άλλη άκρη παρατηρούμε πως αρχίζει να είναι πιο «ψυχρό» 7.000Κ μια συννεφιασμένη μέρα.
  Η θερμοκρασία χρώματος του ηλιακού φωτός πάνω από την ατμόσφαιρα είναι περίπου 5900 Κ.

εικόνα 1

Ας δούμε όμως ποια είναι η διαφορά μεταξύ Lumen & Lux;

Η διαφορά μεταξύ των μονάδων Lumen και Lux έγκειται στο ότι το Lux λαμβάνει υπόψη το εμβαδόν και την απόσταση στο οποίο απλώνεται η φωτεινή ροή. Μια ροή 1000 lm, συγκεντρωμένη σε ένα εμβαδόν 1m2, φωτίζει αυτό το τετραγωνικό μέτρο με φωτισμό 1000 lux. Τα ίδια 1000 lm, που απλώνονται σε 10m2, παράγουν έναν αμυδρό φωτισμό μόνο 100 lux.

Μοιράσου το άρθρο