Θάμβωση & Σωστή ρύθμιση δέσμης

Πόσες φορές μας έχει τύχει να μας ενοχλούν τα φώτα του διερχόμενου οχήματος;
Πόσο συχνά συναντάμε οχήματα που ο φωτισμός τους όχι μόνο μας τυφλώνει αλλά και για κάποια δευτερόλεπτα νοιώθουμε και μια ζαλάδα από την υψηλή φωτεινή ένταση;

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 20% των οχημάτων στη Γερμανία και το 35% των οχημάτων συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν λάθος ρύθμιση στα φανάρια τους!

Αυτό σημαίνει πως 1 στα 3 οχήματα που θα συναντήσουμε στον δρόμο είναι πιθανό να μας τυφλώσουν, να μας ζαλίσουν, να μας κάνουν να χάσουμε προσωρινά τον προσανατολισμό μας, ακόμα και να μας προκαλέσουν σε οδηγικό λάθος. Ενώ σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι βέβαιο πως ούτε ο ιδιος ο οδηγός του οχήματος έχει σωστή ορατότητα.

Το μυστικό είναι η σωστή φωτεινή δέσμη που πρέπει να εκπέμπει το φανάρι.

Εικ.1

Συχνά το πρόβλημα διορθώνεται με απλή ρυθμιση στο φανάρι σε έναν ηλεκτρολόγο που διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όμως που το πρόβλημα ξεκινάει από τη λάθος επιλογή λάμπας, για παράδειγμα όταν τοποθετούμε λάμπες XENON σε φανάρια με reflector (με καθρέφτες δηλαδή) αντί να τις τοποθετούμε μόνο σε φανάρια με projector.
Έτσι, αντί να βλέπουμε μια φωτεινή δέσμη, βλεπουμε μια φωτεινή τεράστια «μπάλα» που μας τυφλώνει.

Τα τελευταία χρόνια η εξάπλωση των λαμπτήρων LED και στο φωτισμό του αυτοκινήτου έχει επιδεινώσει το πρόβλημα. Αυτό ξεκινάει από το γεγονός ότι τα φανάρια είχαν σχεδιαστεί για λάμπες αλογόνου (νήματος). Συνεπώς για να αποδώσει σωστά μια λάμπα LED θα πρέπει στο σχεδιασμό της να έχουν ληφθεί υπόψη όχι μόνο η σωστή προσομοίωση της κλασσικής λάμπας νήματος, αλλα και άλλοι παράγοντες που αφορούν τη σωστή θέση του led-chip πάνω στη λάμπα, τη θέση της λάμπας μέσα στο φανάρι, τη δυνατότητα περιστροφής της λάμπας μέσα στο φανάρι κλπ.

Όμως, καθώς δεν είναι όλα τα προϊόντα σωστά σχεδιασμένα δεν μπορεί να δημιουργηθεί δέσμη με τα αποτελέσματα να τα βλέπουμε κάθε βράδυ στους δρόμους.

Η σωστή επιλογή λάμπας είναι πρωταρχικής σημασίας για την ασφάλεια μας και απαιτεί μια προσεκτική ματιά κατά το στάδιο της έρευνας και πριν πάρουμε την απόφαση αγοράς. Καθώς το να τυφλώσουμε τον απέναντι οδηγό μπορεί να αποβεί μοιραίο όχι μόνο για αυτόν αλλά ακόμα και για εμάς καθώς δεν μπορούμε να ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση θα οδηγήσει το αυτοκίνητο σε αυτή την περίπτωση.

Σκοπός είναι να επιτύχουμε την βέλτιστη δέσμη για να βλέπουμε σωστά και φυσικά να μην θαμβώνουμε τα διερχόμενα οχήματα. Γνώμονας είναι πάντα η αύξηση της ασφάλειάς μας κατά την νυχτερινή οδήγηση.
Στην Εικόνα 1 μπορούμε να διακρίνουμε την σωστή δέσμη φωτισμού. Με το ημιδιάφανο λευκό χρώμα, στον άξονα H, εκτείνεται με ευθεία η φωτεινής δέσμης προς τα δεξιά, όπου από την μέση και μετά αρχίζει να ανοίγει προς τα πάνω με μια γωνία 15ο .
Παρατηρούμε πως στο σημείο D (Κεφάλι οδηγού διερχόμενου οχήματος) δεν υπάρχει κανένα σημείο δέσμης φωτός, κατά συνέπεια δεν υπάρχει θάμβωση! (Εικ.1)

Συνεπώς, σε κάθε τοποθέτηση νέων λαμπτήρων ή αντικατάσταση καμένης λάμπας, πρέπει να ελέγχεται η δέσμη και να ρυθμίζεται, στον κατάλληλο ηλεκτρολόγο.
Παρόλα αυτά, παρακάτω θα σας δείξουμε ένα εμπειρικό τρόπο ελέγχου και ρύθμισης των φαναριών, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τον έλεγχο και την ρύθμιση από ένα επαγγελματία!

Πως κάνουμε τη ρύθμιση…

Αρχικά ελέγχουμε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή στο κεφάλαιο ρύθμισης των λαμπτήρων και ενημερωνόμαστε σχετικά με τον ρυθμιστικό μηχανισμό, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του φαναριού (Εικ.2 & 3)

Εικ.2
Εικ.3

Στην συνέχεια τοποθετήστε το όχημα σε κλειστό χώρο απέναντι από τοίχο σε απόσταση ~10 μέτρων και ανάψτε τα φώτα πορείας (διασταυρώσεως) και βάλτε την ρύθμιση στην θέση 0 μέσω των χειριστηρίων (Εικ.4 & 5)

Εικ.4
Εικ.5

Έπειτα στο σημείο που φωτίζουν οι λάμπες μας και δημιουργείται η γωνία της δέσμης, μετράμε 80 εκατοστά από το έδαφος με την βοήθεια ενός μέτρου. Στο σημείο των 80 εκατοστών τοποθετήσετε ένα σημάδι εμφανές από την απόσταση που είναι το όχημα.

Μέσω του ρυθμιστικού μοχλού φέρτε την δέσμη στο ύψος που έχετε βάλει το σημάδι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα 2 φανάρια. Να θυμάστε η δεξιά δέσμη πρέπει να είναι λίγο πιο ψηλά σε σχέση με την αριστερή, χωρίς όμως να ενοχλεί.

Εικ.6

Συνιστούμε σε κάθε αλλαγή λαμπτήρα να γίνεται έλεγχος της δέσμης και εάν είναι απαραίτητο ρύθμισή της!



Μοιράσου το άρθρο